Real-time feedback voor een betere schaatsprestatie

 

F.C.T vanderHelm_universiteiten_metfoto

Schaatsen is een bijzonder leuke, maar ook moeilijke activiteit om te doen. Balanceren op dunne messen, pootje over in de bochten en zijwaarts afzetten op een bewegend afzetpunt is voor velen een hele uitdaging. Wereldtoppers op de langebaan vliegen met snelheden tegen de 60 km/u over het ijs. De juiste techniek beheersen is essentieel. Tegelijkertijd is de juiste techniek zowel afhankelijk van de eigenschappen van de schaatser als van omstandigheden zoals de ligging van de baan of de kwaliteit van het ijs. Om aan te wereldtop te komen of te blijven, moet men zijn of haar technische vaardigheden kunnen aanpassen aan veranderende externe omstandigheden zoals verlaagde luchtweerstand op een hoogland baan, of aan interne omstandigheden zoals sterkere benen na een zomer hard trainen. Daarvoor is informatie nodig over de juiste techniek is en of die ook wordt toegepast. Winnen of verliezen op topniveau is een kwestie van milliseconden: elke slag moet dus raak zijn!

Doel van het project is het verbeteren van de individuele schaatstechniek door middel van real-time feedback over de afzet tijdens het schaatsen. De real-time feedback schaats heeft
kracht- en oriëntatiesensoren en een feedback gedeelte zoals een virtual reality bril. Diverse partners hebben interesse in het eindproduct en verbeteren eigen producten voor technische analyses in de breedtesport en de topsport. Een gouden standaard rondom de schaatstechniek zal internationale aantrekkingskracht hebben op zowel professionele schaatsers als amateurs. Ook schaatsfabrikanten kunnen het effect van hun materiaal op de schaatsprestatie laten analyseren in het InnoSportLab en ijsstadion van Thialf, Heerenveen.

Projectleider: prof.dr. F.C.T. van der Helm (TU Delft)

Mede-aanvragers: prof.dr. P.J. Beek (VU), dr. M.A.M. Berger (Haagse Hogeschool), dr. J.J. de Koning, dr.ir. A.L. Schwab (TU Delft), prof.dr. H.E.J. Veeger (VU)

Uitgelicht:

Artikelen:

Persberichten

Producten:

Linken:

 

CONSORTIUMPARTNERS:

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren