De eerste projecten uit het Onderzoeksprogramma Sport startten in 2013. De laatste projecten ronden in 2018 hun werk af. Dankzij de 25 projecten is veel kennis opgedaan over allerlei facetten van sport en bewegen.
Tijdens de les
Bij ‘Smart Moves!’ onderzocht Vera van den Berg in groep 7 en 8 van het basisonderwijs of kinderen die tijdens de lessen af en toe even een paar minuten bewegen, ook cognitief beter presteren. Dat bleek niet het geval. Maar het onderzoek laat wel zien dat het geen enkel probleem is om de les even te onderbreken voor wat beweegoefeningen. Daarna gaan de leerlingen gewoon rustig verder met waar ze mee bezig waren. Dus leerkrachten kunnen dit gaan doen, want bewegen is hoe dan ook goed voor kinderen.
Zelfstandig met artrose
Uit het project e-Exercise blijkt volgens onderzoekster Corelien Kloek dat een bepaald beweegprogramma voor mensen met artrose, met ondersteuning van een website of app net zo effectief is als wanneer dit programma enkel onder begeleiding van een fysiotherapeut (dus zonder website of app) wordt uitgevoerd. Grote voordeel: patiënten worden dankzij e-Exercise zelfstandiger en minder afhankelijk van hun fysiotherapeut. Met e-Exercise hoefden mensen maar 5x naar de fysiotherapeut, terwijl anders vaak 12 sessies nodig zijn.
Slagen meten
Met ‘Statusmonitoring bij topsporters’ onderzocht Sander Ganzevles mogelijkheden om bij zwemmers van dag tot dag hun ‘status’ te volgen. Daartoe is een sensor ontwikkeld die ook onder water werkt en alles in kaart brengt wat een coach van een zwemmer wil weten, van hartslag tot slagfrequentie en snelheid. Zelfs tot binnen een slag kan gemeten worden op welk moment bijvoorbeeld de meeste snelheid wordt ontwikkeld.
Kiezen tussen papier en app
Uit onderzoek naar de ‘Versterk-je enkel-app’ blijkt dat deze app net zo effectief is als een papieren versie die nog vaak door fysiotherapeuten wordt gebruikt. Dat betekent volgens Ingrid Vriend van VeiligheidNL dat bij veelvoorkomende enkelblessures mensen zelf kunnen aangeven waar ze liever gebruik van maken: een papieren instructie of een digitale. ‘Het is maar net wat bij je past’, zegt ze.
Meer weten over de resultaten van het onderzoeksprogramma Sport? Bekijk dan het digitale magazine 5 Jaar Sportonderzoek.