Enkelbrace voor voetbalmeiden (nog) niet effectief

Voetballende meisjes

Althans, dat blijkt uit de voorlopige resultaten van onderzoek door sportarts Karin Thijs van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Dat wil niet zeggen dat een enkelbrace voor sommigen niet zinvol is. En misschien blijkt de brace bij nadere analyse wel degelijk toch voor iedereen preventief te werken.

Waar gaat het over? Karin Thijs heeft onder 700 meisjes van 30 amateurvoetbalclubs onderzocht of het dragen van een enkelbrace een goed preventief middel is om enkelblessures te voorkomen. Let wel, het gaat om primaire preventie. Dus alle voetbalmeiden, ongeacht of ze ooit een blessure hebben gehad, zouden volgens de hypothese van haar onderzoek altijd zo’n brace moeten dragen.

Therapietrouw
De brace is speciaal voor het voetbal door de firma Nea ontwikkeld. Hij laat de wreef vrij, waardoor volgens eerdere ondervragingen, het balgevoel voor de voetballers niet afneemt. Onderzoek heeft al aangetoond dat het dragen van een brace helpt om herhaling van enkelletsels te voorkomen. Dus zou je denken dat het ook helpt om een eerste blessure te voorkomen. Maar dat kon Thijs vooralsnog niet aantonen. De belangrijkste reden: een gebrek aan therapietrouw onder de jeugdige onderzoeksgroep.

Met en zonder brace
Thijs zelf hierover: ‘We hebben de clubs verdeeld in twee groepen. De ene groep zou tijdens trainingen en wedstrijden 7 maanden lang de brace dragen; de andere groep niet. Uit de eerste analyses blijkt echter dat in beide groepen evenveel blessures zijn opgetreden. Echter, de meisjes uit de interventiegroep hebben maar in de helft van alle gevallen die brace echt gedragen. Dus het lijkt alsof die brace niet heeft gewerkt, maar dat kan komen door de slechte therapietrouw.’

Flexibele enkels
Toch staat Thijs niet met lege handen. ‘We gaan de uitkomsten natuurlijk nog verder analyseren. Bijvoorbeeld door te corrigeren op therapietrouw. Het kan best zijn dat de brace wel heeft gewerkt bij die meisjes die hem wel veel hebben toegepast. En we gaan kijken of er een speciale risicogroep te ontdekken valt. Zijn meisjes die blessures krijgen te onderscheiden door bijvoorbeeld flexibelere enkels, gewicht of een slechtere balans? Als laatste kijken we nog naar de effecten van de brace op de spiercontrole van de enkels. Onze hypothese is dat het steeds terugkerende verhaal dat je van het dragen van een brace slappere enkels krijgt, niet klopt.’

Advies
Dus wellicht komt Thijs, die ook sportarts is bij de KNVB, nog met het bericht dat gecorrigeerd naar therapietrouw de brace wel degelijk werkt. Tot dan komt er geen advies om primair preventief een brace te dragen. ‘Behalve als er eerder een enkelblessure is geweest. Dan heeft een brace wel degelijk zin’, benadrukt Thijs.