Ballen gooien met beleid
Een bal knoerthard en met feilloze precisie naar de slagman van de tegenpartij gooien. Dat is wat elke pitcher bij het honkbal wil. Maar hoe doe je dat zonder je schouders of ellebogen te forceren?
Parkinson? Ga meer bewegen!?
Er zijn allerlei signalen dat symptomen van de ziekte van Parkinson verminderen als patiënten meer gaan bewegen. Maar is dat echt zo?
Praatje, plaatje, daadje of gewoon doen?
Hoe leer je kinderen met een motorische beperking sportvaardigheden aan? Door duidelijke instructie of door het ze ‘gewoon te laten doen’?
Met lege handen na wetenschappelijk onderzoek?
Denk je een eenvoudige manier te hebben gevonden om enkelblessures bij voetballende meisjes te voorkomen, lijkt het erop alsof het niet werkt. Sta je dan als onderzoeker met lege handen?
Slotbijeenkomst
Op 11 juni a.s. presenteren we de resultaten van het Onderzoeksprogramma Sport aan genodigde projectleiders, consortiumpartners en opdrachtgevers. Bent u geïnteresseerd in deze bijeenkomst en werkt u in de praktijk, het onderwijs of het beleid op het terrein van sport en bewegen?
Stuur een mail naar sportonderzoek@zonmw.nl
Vier nieuwe sport- en beweegprojecten
In de zomer starten binnen het ZonMw-onderzoeksprogramma Sport en Bewegen vier nieuwe sportonderzoeken: Innovatieve volleybaltraining, bewegen als medicijn, topsport bedrijven in de hitte, veilig sportklimaat voor kinderen. Ze passen binnen de thema’s van de Kennisagenda Sport en Bewegen.
Verlenging onderzoeksprogramma Sport en Bewegen
Ook in de periode 2018-2020 worden weer subsidies verstrekt aan sport- en beweegonderzoek. VWS heeft stelt daarvoor 5,1 miljoen euro beschikbaar. Samen met medefinanciers NOC*NSF, SIA en NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen voert ZonMw dit programma in opdracht van VWS uit. Minimaal 6,5 miljoen euro is beschikbaar voor het nieuwe programma.
Sportakkoord
Op 21 maart hebben 100 stakeholders samen met het ministerie van VWS de voorzet gegeven voor het sportakkoord voor een toekomstbestendige sport in Nederland. De opbrengst van bijna alle thema’s is gebundeld in vijf thema’s die definitief worden uitgewerkt. Bekijk ook het advies over het Sportakkoord van de Nederlandse Sportraad.
Gill ten Hoor wint Public Health Proefschriftprijs 2018
Op het NCVGZ-congres ontving Gill de prijs voor zijn proefschrift over het project Kracht van kracht.
Het project is bedoeld voor jongeren met overgewicht. Het spreekt hen aan omdat het focused op wat deze jongeren in huis hebben: meer spiermassa en dus ook meer kracht.
Sportprojecten in de media
- BNR radio-uitzending over Citius, Altius, Sanius
- NPO1 radio-uitzending over project combinatie sprint- en duurvermogen
- Stimuleren actieve leefstijl in beweegonderwijs op allesoversport
——————————————————————————————————————————————–
Agenda
Diverse data: Kracht van kracht lezingen
28 mei 2018: Topsport symposium
8 november 2018: symposium Sportblessurepreventie
29 en 30 november 2018: Sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres
12 – 14 december 2018: RehabMove congres
Colofon
- Nummer 2018-09
- Aanmelden abonnement