Nieuwsbrief Sport Nr. 8

Slapen voor goud
Goed slapen helpt sportprestaties te verbeteren. Maar hoe doe je dat als je ’s avonds laat nog moet trainen? Bieden speciale lichtbrillen uitkomst?

 

 

Meer bewegen dankzij een beloning?
Gaan mensen vaker bewegen als daar een beloning tegenover staat? Op die vraag wilde Ien van de Goor, hoogleraar effectiviteit individuele preventie in Tilburg, een antwoord vinden. Het liep echter helemaal anders.

 

Vrouwenvoetbal in de kijker gespeeld
Alle media-aandacht voor het vrouwenvoetbal ten spijt, valt er nog veel te verbeteren aan de positie van voetballende meisjes en vrouwen, volgens filosofe Martine Prange.

 

 

Veilig volleyballen door voldoende voorbereiding
Ook al is sporten gezond, blessures liggen altijd op de loer. De interventie VolleyVeilig moet onnodige kwetsuren voorkomen.

 

 

Onderzoeksprogramma Sport versterkt sportonderzoek
‘Binnen de 25 uitgevoerde onderzoeksprojecten is en wordt veel waardevolle nieuwe wetenschappelijke kennis op het terrein van sport en bewegen ontwikkeld’, dat is een van de conclusies van bureau Bartels in haar eindevaluatie van het Onderzoeksprogramma Sport.

 

Technologie om blessurevrij te sporten
Hoe kun je technologie inzetten om blessurevrij sporten voor iedereen mogelijk te maken? Dat onderzoeken TU Delft, sportbonden, bedrijven en andere organisaties in een nieuw onderzoeksprogramma. NWO-domein TTW en de betrokken partners investeren hierin samen 6,2 miljoen.


E-Exercise effectief

In een grootschalig onderzoek is de effectiviteit van e-Exercise aangetoond. Het bestaat uit 5 reguliere behandelingen fysiotherapie voor artrosepatiënten aangevuld met online ondersteuning. De volgende stap is om e-Exercise ook geschikt te maken voor andere aandoeningen.

 

Hoe gezond is sport voor kinderen met een beperking?
Uit de resultaten van het project ‘Sporten voor chronisch zieke kinderen en jongeren’ blijkt onder andere dat de conditie en het zelfvertrouwen aanzienlijk verbetert. De resultaten zijn mooi in beeld gebracht in een film.

 

Slimme sensor voor zwemtrainingen
Een zwemwedstrijd winnen kan alleen door een perfecte combinatie van onder meer kracht en techniek. Hoe meet je dat? Met een slimme sensor die de bewegingen van de zwemmer meet en realtime inzicht geeft in de zwemprestatie.

 

Stuurgroeplid Bas van de Goor in jury Sportgala
NOC*NSF organiseert op 19 december 2017 het Sportgala. De sporters en coaches kiezen de Sportman en Sportvrouw, de Paralympische sporter, de Sportploeg en de Coach van het jaar 2017. Stuurgroeplid en ex-volleyballer Bas van de Goor treedt samen met hockeycoach Marc Lammers, paralympisch atlete Marije Smits en Trouw-journalist Fred Buddenberg toe als nieuwe vakjury-leden.

 

Lintje voor Stuurgroepvoorzitter
Cathy van Beek, voorzitter van de stuurgroep Onderzoeksprogramma Sport is onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Zij ontving de Koninklijke onderscheiding op 15 november jl., bij haar afscheid als bestuurslid van het Radboudumc, voor haar verdiensten als bestuurder en haar maatschappelijke nevenactiviteiten.

 

ZonMw sportblessureprojecten gebundeld
De projecten van de eerste subsidieronde Sportblessurepreventie zijn gebundeld in een projectencatalogus. Vind hierin antwoord op vragen als welke projecten zijn gehonoreerd? Hoe willen ze blessures verminderen en zijn er al resultaten geboekt?

 

Vooraankondiging subsidieoproepen
De tweede subsidieronde van het programma Sportblessurepreventie opent in januari 2018. Lokale sport- en beweegaanbieders kunnen vanaf 8 januari 2018 bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen voor de Sportimpuls 2018. Uit een onderzoek naar de borging van de Sportimpuls blijkt onder andere dat deze leidt tot een groter sportaanbod.

 

Recent gehonoreerd:

————————————————————————————————————————————————————————

Agenda
29 en 30 november 2017: Symposium rond Europees project SEDY
11 december 2017: Sportinnovator XL Event
29 maart 2018: NVT POST Olympisch Sportcongres
13 april 2018: SECSI
1 november 2018: Dag van het Sportonderzoek 2018, Den Haag

Colofon

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

BewarenBewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren