Nieuwsbrief Sport nr. 7

Zwemmer met sensorEen slimme sensor voor zwemmers
Veel topsporters maken gebruik van allerlei technische hulpmiddelen om prestaties te monitoren en te analyseren. Onder water functioneren dergelijke technieken in veel gevallen echter niet zo goed. Onderzoekers komen met een oplossing zodat ook zwemmers hun prestaties goed kunnen monitoren.

Voetbalwedstrijd tussen TSC en SCO. Foto: Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte


Diversiteit in de sportclub?

De samenleving wordt diverser en daardoor veranderen ook sportverenigingen. Maar willen we dat eigenlijk wel? Zijn we niet liever met gelijkgestemden onder elkaar?

 

Jongeren die hangenKijken door de ogen van kinderen
Hoe zorg je dat VMBO-leerlingen een actievere leefstijl krijgen? Volgens John Dierx moet je het ze zelf vragen. En ze vervolgens aan de slag zetten. Want vanzelf gaat dat niet.

Stretchende sporter

 

‘Zit ik nog wel goed in mijn hoofd?’
Een app die hardlopers wekelijks bevraagt op hun fysieke én mentale herstel moet niet alleen blessures voorkomen, maar ook zorgen dat de sporters ‘er lol in blijven houden’. Wetenschapper Wido Oerlemans onderzoekt nieuwe wegen.

 

Fietsen in landschapSubsidieoproep Sport en Bewegen 2017
Sinds 30 mei is de subsidieoproep van dit ZonMw onderzoeksprogramma geopend. De oproep richt zich op onderzoeksprojecten van twee jaar, op het gebied van (top) sport en bewegen. De aanvragen moeten passen binnen de drie thema’s van de Nationale Kennisagenda Sport en Bewegen.


Nationale Sportinnovator Prijs 2017
Sportinnovator prijs 2016
Sinds 22 juni kunnen innovatieve ideeën in de sport ingediend worden bij ZonMw. De ideeën die de Nederlandse sportprestaties tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in 2020 het meest stimuleren, ontvangen de Nationale Sportinnovator Prijs 2017.


Persoon die slaapt
Topsporters en slaap

Uit dit project van de pijler Presteren blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse topsporters een slechte slaper is of zelfs last heeft van een slaapstoornis. Een van de oorzaken zou wel eens een slechte slaaphygiëne kunnen zijn.

 

BuurtsportcoachDe buurtsportcoach verbindt
In de slotbijeenkomst van het Vitaal- project ‘Verbinden zorg, sport en bewegen’, waarin de buurtsportcoach centraal staat, zijn de voorlopige resultaten gepresenteerd. 3 jaar volgden de onderzoekers 13 buurtsportcoaches uit 9 verschillende gemeenten.

VrouwenvoetbalKleurrijk beeld van voetballende meiden
Op 18 mei is het eerste exemplaar van het boek ‘Meidenvoetbal in 14 verhalen’ overhandigd aan Mariken Leurs, plaatsvervangend directeur Sport bij het ministerie van VWS. Het boek is voortgekomen uit het project ‘Van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal’ van de pijler Meedoen.


Schoolzones
Schoolzones
Professionals ruimtelijke ordening, gezondheid en sport worden met het project Schoolzones uitgedaagd om samen te werken en scholen te bedienen die werken aan een veiligere schoolomgeving en aan actievere leerlingen. Dit project van de pijler Vitaal heeft een mooi stappenplan opgeleverd voor betrokken professionals.

BlessurepreventieMeer sportonderzoek bij NWO-domein TTW
Twee nieuwe onderzoeksprojecten met als thema sport ontvangen subsidie van NWO: aerodynamicameetsysteem en blessurepreventie. In totaal stelt NWO-domein TTW 1,1 miljoen euro beschikbaar voor de twee projecten, betrokken bedrijven investeren ruim twee ton.

 

SportfolioSportfolio
In de lente-editie onder andere Sportinnovatie: wat staat er op de agenda voor de komende jaren? En verschillende Sportinnovator-centra als Papendal, TU Delft, Topsport Limburg, AISS en Embedded Fitness komen aan bod.

Enkelblessure veiligheid nl

Enkelblessures
Wat kun je doen om enkelblessures te voorkomen? VeiligheidNL geeft antwoord op je vragen.

 

 

———————————————————————————————————————————–

Agenda

5 september 2017: Landelijke kennisdag over Bewegen Op Recept

9-17 september 2017: Nationale Sportweek

27 & 28 september 2017: VSG-congres 2017 ‘Gamechanger!?’

4 oktober 2017: AISS Sportsymposium: Sport & de wijk

2 november 2017: Symposium Sportblessurepreventie 2017

9 november 2017: Dag van het Sportonderzoek

15-17 november 2017: HEPA Europa 2017

23 & 24 november 2017: 13e  sportmedisch wetenschappelijk jaarcongres

 

Colofon