Nieuwsbrief Sport Nr. 6

SkatescienceSchaatsen met smart glass
Als het aan wetenschappers ligt, trainen onze topschaatsers straks met een bril op die direct informatie geeft over hun techniek. Moeten ze een langere slag gebruiken? Iets dieper door de knieën zakken? De schaats iets schuiner op het ijs zetten? Ze lezen het onmiddellijk op hun bril.


Meebewegen met krimp en groei
Sporten bij sportvereniging
Sportonderzoek gaat vaak over sporters en hun prestaties of over het motiveren van mensen om meer aan sport te doen. Zelden worden de sportaccommodaties en het gemeentelijk sportvoorzieningenbeleid onderzocht. Het Mulier Instituut doet dat wel.

 

a-change-in-lifestyle-1430599_1920Overgewicht? Ga doen waar je goed in bent!
Wat velen niet weten is dat mensen met overgewicht niet alleen meer vetweefsel, maar ook meer spierweefsel en dus meer spierkracht hebben. Onderzoekers in Maastricht gebruiken dit gegeven voor een nieuwe benadering om gezond leven te stimuleren.


Tennis zonder blessures
Tennisracket
Bijna een miljoen Nederlanders tennist. Helaas moeten veel van deze sportievelingen er vanwege een blessure mee stoppen. Dat is ongewenst vindt ook de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB). Samen met het AMC en VeiligheidNL onderneemt de tennisbond actie.

 

Smartphone als monitor van trainingsbelasting
Het monitoren van de trainingsbelasting is niet makkelijk. Om hierbij te helpen heeft Jelte Doeksen een app ontwikkeld die zaken als duur, afstand en tempo meet.

 

Minister Schippers presenteert het sportverhaal
‘Investeren in sport is investeren in de toekomst’, aldus minister Schippers van VWS. Ook Onderzoeksprogramma Sport komt aan bod.

 

Werken voedings- en beweegaanpakken?
Tot 31 maart 2017 kunnen geïnteresseerden binnen het internationale voedingsprogramma JPI HDHL een zogeheten “Expression of Interest” indienen voor de evaluatie van bestaande interventies op het gebied van voeding en bewegen.

Opbrengst Sportimpuls 2017
Sport- en beweegaanbieders konden tot 23 februari 2017 een subsidieaanvraag indienen voor de Sportimpuls. Dat leverde voor de drie verschillende regelingen 197 aanvragen op.

Sport en bewegen door ontwikkelen
Het ministerie van VWS heeft ZonMw de opdracht gegeven om een nieuw onderzoeksprogramma sport en bewegen te ontwikkelen.


7,5 miljoen euro voor onderzoek naar ‘volhouden gezonde leefstijl’

De Hartstichting investeert samen met ZonMw in onderzoek naar het volhouden van een gezonde leefstijl. Het doel is om nieuwe manieren te vinden om gezonde keuzes en gedrag beter vol te houden.

 

———————————————————————————————————————————–

Agenda

9 maart 2017: Dag van de Sportaccommodaties

24 maart 2017: Denktank Sport organiseert inspiratiesessies: 24 maart, 14 april, 12 mei 2017

16-18 maart 2017: IOC world conference on prevention of injury and illness in sport

6 april 2017: Deadline voor aanvragen subsidie voor EU-sportevenementen bij Erasmus+

6 april 2017: Deadline voor aanvragen subsidie voor kleine samenwerkingspartnerschappen bij Erasmus+

7 april 2017: Science and Engineering Conference on Sports Innovation (SECSI)

12 en 13 april 2017: Nederlands Congres Volksgezondheid

 

Colofon