Nieuwsbrief Sport Nr. 5

VochtbalansVochtbalans op peil houden
Tijdens hun inspanningen verliezen sporters veel vocht. Dus wordt er veel water gedronken. Maar teveel drinken is ook weer niet goed voor de prestaties. Dus is de grote vraag: hoe hou je die vochtbalans op orde?

Bewegen in de openbare ruimte Hardlopers in een park
Onder leiding van de Universiteit Utrecht wordt in een paar steden gemeten hoe en waar mensen in de openbare ruimte bewegen. Met een verrassende conclusie.

Fit in een rolstoelFitter met een beperking
Hoe gezond is sport voor kinderen met een beperking of een chronische ziekte? En lukt het ook om deze kinderen meer te laten bewegen en – nog belangrijker –  in beweging te houden?


Niet betuttelen maar ondersteunen
niet_betuttelen_maar_ondersteunen
Een nieuwe advies-op-maat-module gaat recreatieve wintersporters en beginnende hardlopers ondersteunen bij het voorkomen van blessures. Projectleider Hedy Goossens: ‘We willen niet betuttelen maar sporters helpen zelf verantwoorde keuzes te maken.’

Sport filmpje DSOHet Onderzoeksprogramma Sport in een notendop
Met trots presenteren we u graag een animatie over het Onderzoeksprogramma Sport. We wensen u veel kijkplezier.

 

Parel voor Versterk je Enkel: blessurepreventie met toegankelijke toolsEvert Verhagen krijgt ZonMw Parel
Enkelblessures kosten de maatschappij jaarlijks 187 miljoen euro. Alleen al daarom is effectieve preventie van groot belang. Versterk je Enkel draagt hieraan bij met 2 toegankelijke tools. Projectleider Evert Verhagen kreeg daarvoor op 3 november 2016 een ZonMw-Parel tijdens het symposium Sportblessurepreventie in Amsterdam.

Prijswinnaars SportinnovatorSportinnovator 2016
Innovatieve ideeën over hoe je met een sensorfiets sneller door een bocht kunt, over het aandrijven van een sportrolstoel, interactief buitenspeelgoed en een toolbox voor eerlijkere beoordeling bij ringenoefeningen, hebben de van de Nationale Sportinnovator Prijs 2016 gewonnen.

Sportimpuls 2016 Spprtimpuls
Deze maand starten 107 nieuwe Sportimpuls-projecten ter ondersteuning van lokale sport- en beweegaanbieders bij het opzetten van activiteiten om meer mensen te laten sporten en bewegen.

SwimbuddyDraagbare coach voor zwemmers
De Swimbuddy is een slim oortje dat mensen kan coachen bij zwemtrainingen. Dit is een van de talloze innovaties van Sportinnovator. De Smart Swimbuddy begeleidt zwemmers en helpt mensen die revalideren.

Dag van het Sportonderzoek Dag van het sportonderzoek
Het Onderzoeksprogramma Sport presenteerde zich aan de hand van een animatie waarin drie projecten worden belicht. Tijdens de plenaire sessie, geleid door Kamiel Maase, presenteerden zich ter plekke ook nog eens drie projecten, van elke pijler een.

Sport in tijden van ziekteSport vraagt om meer dan een beweegadvies
Meer begeleiding is nodig, concludeert het Mulier Instituut uit het onderzoek Sport in Tijden van Ziekte onder mensen met diabetes type 2 of hiv en hun zorgverleners.

———————————————————————————————————————————–

Agenda

8 december 2016: Nationale Kennisdag Sport en Bewegen in de Buurt

16-18 maart 2017: IOC world conference on prevention of injury and illness in sport

12 en 13 april 2017: Nederlands congres Volksgezondheid

 

Colofon