Blessures voorkomen met advies-op-maat

Snowboarder

De huidige advies-op-maat-modules op voorkomblessures.nl zijn volgens Hedy Goossens van VeiligheidNL zowel inhoudelijk als qua vorm inmiddels achterhaald. Op dit moment wordt hard gewerkt aan twee volledig herziene modules: één voor hardlopers en één voor wintersporters.

Voor de hardlopers is gekozen omdat deze sport nummer twee staat op de lijst van meest blessuregevoelige sporten. Goossens: ‘Vooral het eerste jaar hebben hardlopers een groot risico op blessures. Met name als ze zich niet goed voorbereiden en hun trainingsschema niet adequaat opbouwen.’ Wintersporters hebben een ander probleem. Deze seizoensport wordt ook beoefend door mensen die de rest van het jaar niet veel aan beweging doen. En juist daardoor liggen blessures op de loer.

Gedragsverandering
Uitgangspunt voor de nieuwe modules is de eigen verantwoordelijkheid van sporters, vertelt Goossens. ‘We focussen daarbij echt op een gedragsverandering. Vroeger volgden we een drietrapsraket: eerst informeren, dan de motivatie verbeteren en pas daarna de gedragsverandering. Nieuwe theorieën maken duidelijk dat dat niet fasegewijs hoeft. Het gaat er om met eenvoudige middelen mensen praktische adviezen te geven waardoor we ze met hele kleine stapjes steeds verder op weg helpen.’

Fit, belastbaar en vaardig
De modules zelf worden onder begeleiding van De Keuzearchitecten ontwikkeld, in nauwe samenwerking met inhoudelijk experts van VeiligheidNL, de Nederlandse Ski Vereniging en de Atletiekunie. De inhoud wordt samengesteld op basis van literatuuronderzoek, doelgroeponderzoek, expertmeetings en focusgroepgesprekken met sporters. ‘Het worden advies-op-maat-tools die heel simpel zijn opgebouwd met maximaal zeven vragen die bij de hardlopers in kaart brengt hoe doelgericht en belastbaar zij zijn. Op basis daarvan krijgen mensen advies en tips voor bijvoorbeeld voeding of bepaalde warming-upoefeningen. Ook kunnen ze een trainingsschema opvragen voor spierversterkende oefeningen. Bij de wintersporters gaat het om de vraag hoe fit en vaardig iemand is. Dus dan krijg mensen advies over hoe zij, voor ze op wintersport gaan, hun conditie en vaardigheden alvast kunnen oefenen of verbeteren.

Reisbureaus
Vanaf begin 2017 wordt het effect van de tools gemeten met per sport ongeveer duizend proefpersonen, waarna in het najaar de landelijke uitrol plaats gaat vinden. Uiteraard worden daarbij geëigende kanalen gebruikt als NOC*NSF, sportbonden en sportclubs, maar ook websites als runnersweb.nl van Runner’s World of hardlopen.nl van de Atletiekunie. Voor de wintersportmodule worden ook reisbureaus en sportverzekeraars benaderd. Goossens: ‘De bedoeling is dat het echt zo’n tool wordt waarvan iedereen zegt, oh, die moet ik even doen voor ik op vakantie ga.’ Als het mogelijk is wil VeiligheidNL ook voor andere – vooral niet georganiseerde sporters zoals wielrenners en mountainbikers – een dergelijk tool ontwikkelen.

Oproep
Bent u een hardloper of wintersporter en wilt u meedoen aan het effectonderzoek? Of kent u mensen die dat wellicht willen doen? Kijk dan op:
https://www.veiligheid.nl/voorkomblessures/winactie-hardlopen
https://www.veiligheid.nl/voorkomblessures/winactie-wintersport