‘Preventieve oefeningen moeten bij de sport passen’

Nordic curl

Om hamstringblessures tegen te gaan moeten tijdens de warming-up of cooling down altijd oefeningen volgens de Nordic Hamstring exercise gedaan worden. Toch gebeurt dat lang niet altijd. Daarom onderzoekt hoogleraar Frank Backx van het UMC Utrecht een alternatief.

Sterke en vooral lange hamstrings kunnen blessures voorkomen. Om dat voor elkaar te krijgen is de Nordic Hamstring exercise uitermate effectief. Onderzoek bij amateurvoetballers heeft dat uitgewezen. Dat die oefeningen desondanks heel weinig door voetbaltrainers worden ingezet heeft volgens Backx maar één reden: het is voor voetballers geen leuke oefening. ‘Wil je dat sporters – en dan met name amateurvoetballers – structureel preventief trainen dan moet je een oefening aanbieden die de sporters motiveert. Oefeningen moeten bij de sport passen.’

Bij de Nordic Hamstring exercise zit een speler op zijn knieën terwijl een andere speler zijn onderbenen op de grond fixeert. De eerste speler laat zich vervolgens als een plank langzaam naar voren zakken. Een oefening die, ook al is hij effectief, verder weinig voetbalspecifiek is. De KNVB, een belangrijke partner in het onderzoek van Backx, stelde daarom de vraag of er geen andere oefening bestaat die net zo goed werkt, maar beter bij voetbaltraining inpasbaar is.

Vandaar dat Backx gaat onderzoeken of een oefening uit het Bounding Exercise Programma even effectief is. Bij deze oefening moet de sporter tijdens het rennen explosief hoog en ver springen. Een training die niet alleen hamstringblessures voorkomt, maar ook het renvermogen van voetballers versterkt. Deze training wordt dan ook veel gebruikt in de atletiekwereld. Backx verwacht dat deze oefening veel beter aanslaat bij de voetballers.

Aan het onderzoek doen 30 voetbalverenigingen mee. Vijftien verenigingen gaan drie maanden lang het Bouding Exercise Programma uitvoeren. Backx kijkt vervolgens of er tijdens of na deze periode hamstringblessures of andere letsels voorkomen en hoe de hamstrings zich bij deze spelers ontwikkelen. Hij vergelijkt deze resultaten vervolgens met die van de andere vijftien verenigingen die blijven trainen zoals gebruikelijk is.

Mocht deze trainingswijze ook effectief zijn ter preventie van hamstringblessures dan voorziet Backx dat – mede dankzij de samenwerking met de KNVB en Veiligheid NL – de implementatie van dit programma veel beter zal verlopen dan met de Nordic Hamstring Exercise. ‘En niet alleen bij amateurvoetballers. Ook topvoetballers en bijvoorbeeld hockeyers zullen hier blij mee zijn. Iedereen onderkent het probleem. De kunst is echter om preventieve oefeningen te vinden die de sporters ook willen doen en blijven volhouden.’

Meer informatie: