Nieuwsbrief Sport Nr. 3

Zwemmer in zwembadRoeiers en zwemmers verenigen krachten
Zo snel mogelijk op of door het water voortbewegen zonder vermogensverlies. Met die vraag houden de Vrije Universiteit, de universiteiten van Delft en Eindhoven en de roei- en zwembond zich bezig. Het doel: dankzij wetenschappelijke inzichten net een fractie van een seconde sneller.

 

Leeg basketbalveldSporten door kwetsbare jongeren: de ervaringen
Sporten is goed, zeker voor kwetsbare jongeren. Ze kunnen vaardigheden aanleren en mentaal sterker worden. Er zitten ook nadelen aan sporten. Bij sommige jongeren kan het zelfvertrouwen juist een deuk oplopen.

Versterk je enkel app

 

Een gewone folder of moderne app?
Je verzwikt je enkel. De fysiotherapeut schrijft een acht weken durend oefenprogramma voor dat je thuis kunt uitvoeren. Ter ondersteuning krijg je een folder met uitleg mee. Of een app, die je zelf kunt downloaden. Wat werkt dan beter, de folder of de app?

Dag van het Sportonderzoek
Het onderzoeksprogramma Sport sluit dit jaar aan op de dag van het sportonderzoek. Dus mis het niet! Nadere informatie over hoe en wat volgt z.s.m want aan de precieze invulling wordt momenteel hard gewerkt. De dag wordt georganiseerd door de Hanzehogeschool Groningen en vindt dit jaar plaats op 10 november in het Willem-Alexander Sportcentrum in Groningen. Het thema is Make it count.

PlaygroundOndersteunen persoonlijke ontwikkeling kwetsbare jongeren
In het wetenschappelijke tijdschrift Sport, Education and Society is het artikel verschenen op basis van interviews met sportcoaches. Onderwerp was hoe sportcoaches een positief opvoed- en opgroeiklimaat kunnen creëren op een sportvereniging zodat de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren ondersteund kan worden. Dit onderzoek is een van de vier onderzoeken binnen het onderzoeksproject Jeugd, Zorg en Sport van de Wageningen Universiteit, jeugdzorgorganisatie FlexusJeugdplein, Rotterdam Sportsupport, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en de Gemeente Rotterdam.

sportblessureNieuwe projecten van start voor preventie van sportblessures
ZonMw kent voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro subsidie toe aan zeven nieuwe projecten. In de projecten wordt gewerkt aan het verbeteren van preventie van veelvoorkomende sportblessures.

Damesvoetbal


Sportimpuls 2016 opengesteld!

Lokale sport- en beweegaanbieders kunnen tot 12 april 2016 bij ZonMw een subsidieaanvraag indienen voor de Sportimpuls 2016. De Sportimpuls biedt lokale sport- en beweegaanbieders de kans om mensen aan het sporten en bewegen te krijgen en te houden.

 

SportinnovatorRuim 1,3 miljoen naar excellente sportinnovaties
Minister Schippers van VWS heeft 9 februari 2016 de ideeën, projecten en centra uit de eerste ronde van Sportinnovator bekend gemaakt. Het Topteam Sport heeft een strenge selectie gehouden: wie brengt de sportinnovatie in Nederland op een hoger niveau, zorgt voor meer medailles en meer mensen in beweging?

———————————————————————————————————————————–

Agenda

8 april 2016: Science and Engineering Conference on Sports Innovations (SECSI), Auditorium, Vrije Universiteit Amsterdam

10 november 2016: Dag van het Sportonderzoek, Hanzehogeschool Groningen

 

Colofon