Positieve ondersteuning van kwetsbare jongeren belangrijk

Leeg basketbalveld

Jongeren die hulp krijgen binnen de jeugdzorg hebben het vaak lastig. Ze hebben of zelf problemen of thuis loopt het niet zo lekker. Of allebei. Sporten zou een van de mogelijkheden kunnen zijn om op een ontspannen manier vaardigheden te leren.  

Sabina Super, promovenda aan de Wageningen University, interviewde een groot aantal van deze kwetsbare jongeren om te onderzoeken wat sport voor hen betekent. Tevoren was ze gewaarschuwd dat de interviews weleens lastig konden zijn. Het betreft immers niet de makkelijkste doelgroep. Echter, zodra ze het woord ‘sport’ liet vallen, wilden de jongeren maar al te graag praten.

Wel was het lastig voldoende jongeren te vinden die daadwerkelijk sporten. Blijkbaar doen veel kwetsbare jongeren daar niet aan. Super: ‘Ik heb tot nu toe alleen jongeren gesproken die meedoen met reguliere sportclubs. Dat is ook belangrijk voor ze. Gewoon een beetje normaal meedoen. Voor sommigen is sporten iets waar ze niet zonder kunnen, een belangrijk deel van hun leven. Anderen sporten om een doel te bereiken, bijvoorbeeld een mooi lichaam, of gewoon als leuke tijdsbesteding.’ En inderdaad pakt voor een deel van deze jongeren het sporten goed uit. Ze leren nieuwe vaardigheden en krijgen het gevoel dat ze iets kunnen, ergens goed in zijn.

Daarbij is het belangrijk dat ze leren wat ze moeten doen om succes te hebben, zegt Super. ‘Dat is iets anders dan per se moeten winnen. Het gaat erom dat ze begrijpen hoe ze een stapje beter kunnen worden.’ Maar daarin schuilt ook het gevaar. Super: ‘Lukt dit niet of komen ze niet mee met anderen, dan leidt dat tot frustratie. Helaas gebeurt dat best vaak. De balans bij deze jongeren is erg fragiel. Als het tegenzit, vinden ze het moeilijk daar overheen te stappen.’

Vandaar dat de rol van de sportcoach erg belangrijk is. ‘Je moet bij deze jongeren de juiste snaar raken. Positief blijven en ze laten zien hoe ze wel succesvol kunnen zijn. Anders kan sport een bron van faalervaringen worden’, aldus Super. Maar het lastige is dat veel van de coaches vrijwilligers zijn die vaak geen pedagogische achtergrond hebben. Vandaar dat Super pleit voor goed contact tussen de sportwereld en de jeugdhulpverlening. Een mooie taak voor bijvoorbeeld de buurtsportcoaches. Super: ‘Het is belangrijk dat iemand die twee werelden met elkaar verbindt. Iemand die over de brug kan kijken en ziet waar extra begeleiding nodig is.’

Meer informatie: