Programmadag Sport: lef loont

BarbaraDeLoorBEW

Barbara de Loor, één van de eerste topschaatsers die de klapschaats ging gebruiken, vatte het prima samen toen ze geïnterviewd werd op de Programmadag Sport: ‘Sporters moeten nieuwe dingen gewoon uitproberen.’ Dat kon zomaar het motto van de Programmadag zijn. In Nieuwegein op  22 april 2015 kwamen onderzoekers, bedrijven en sporters samen. Hun doel: sport beter maken. Onder andere door nieuwe dingen uit te proberen. Dan blijkt soms dat lef loont. De Loor, geïnterviewd door Bas van de Goor: ‘Rond 1994 was de klapschaats een ‘nieuwerwetse frutsel’, en nu rijdt de hele wereldtop ermee.’

De Programmadag trok rond de 120 mensen. In de ochtend waren er voor hen drie sessies binnen de pijlers Vitaal (Lees artikel: Valorisatie? Maar natuurlijk), Meedoen (Lees artikel:  Waar staan we nu) en Presteren. ‘s Middags in de workshop ‘Impact’ leerden onderzoekers hun onderzoek ultrakort pitchen. Trainer Mark van der Zwan van ElroyCom: ‘We lieten ze in 1 minuut hun onderzoek presenteren. Er was één onderzoek naar meidenvoetbal dat moeilijk te pitchen was. Uiteindelijk kwamen we er toch uit met de vraag: ‘Zie je weleens meisjes voetballen op zo’n Johan Cruijff-courtje? Nee dus. En hoe komt dat dan? Met die vragen had je meteen de kern van het onderzoek te pakken.’ Daarnaast waren er parallelsessies over de samenwerking HBO en Universiteit, en over implementatie van resultaten (Lees artikel: implementatie van resultaten). De posterprijs werd gewonnen door Koen Levels, onderzoeker op het project van Jos de Koning: ‘Trainingsstrategieën voor optimaal piek- en duurvermogen van schaatsers en roeiers’.

Koen Levels en Bas van der Goor

Koen Levels en Bas van der Goor

Wat namen de deelnemers mee van de dag? ‘Energie,’ zei iemand. Daar gonsde het van. Er werd gepraat, genetwerkt, er werden afspraken gemaakt, resultaten geboekt. Precies wat Onderzoeksprogramma Sport doet: wetenschappers en sportvragen bij elkaar brengen en de uitkomst naar de buitenwereld sluizen. Dat levert resultaten op, zoals in de drie projecten hieronder. Zo kunnen pitchers straks aan de slag met hun eigen meet-app, zijn bewegende kinderen in de klas misschien voortaan standaard en weten buurtsportcoaches hoe ze hun klanten het beste kunnen bedienen.

Er werd gepraat en genetwerkt

Er werd gepraat en genetwerkt