De Kennis van Nu: meidenvoetbal en slimme kleding

Meidenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld, óók in Nederland. Wie zijn eigenlijk die voetballende meiden en wie ondersteunt of dwarsboomt hen daarbij? Voorts: hoe ontwerp je op het snijpunt van mode en technologie ‘slimme’ kleding die duurzaam, modieus en commercieel haalbaar is binnen de productieketen en waarom zien we die kleding nog niet op straat?

Meidenvoetbal
Meidenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld, óók in Nederland. Maar wat betekent deze ontwikkeling sociaal gezien? Hoe draagt het bij aan de gelijkschakeling van mannen en vrouwen en de sociale integratie van allochtone meisjes, en welke rol spelen de (nieuwe) media hierin? Daarvan weten we nog erg weinig. Om deze lacunes op te vullen, onderzoekt ex-profvoetbalster en filosoof dr. Martine Prange de geschiedenis en huidige professionalisering, de voetbalbeleving van allochtone meisjes en de media-representatie van meidenvoetbal in Nederland.

Bekijk het filmpje De Kennis van Nu op NPO

Slimme kleding
Sterren als Lady Gaga en Björk kloppen ervoor aan bij Nederlandse ontwerpers: slimme kleding, kleding waarin technologie is verwerkt. De Nederlandse ontwerpster Paulien van Dongen krijgt wereldwijd veel aandacht voor haar ontwerpen, bijvoorbeeld voor haar jassen waarin ze zonnecellen verwerkt. Toch komt slimme kleding vooralsnog niet verder dan de catwalk en het sportveld. Cultuurwetenschapper prof. dr. Anneke Smelik analyseert de invloed van modieuze technologie op de identiteit en lichamelijke ervaring van de drager en sociaal-culturele impact ervan, zodat uiteindelijk modieuze  robuuste kleding ontstaat waarvan het productieproces ook vanuit commercieel oogpunt haalbaar is.

Dr. Martine Prange (Universiteit Leiden) leidt het project ‘Van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal ‘ van het onderzoeksprogramma Sport – Meedoen. Andere betrokken partijen zijn de Universiteit Utrecht, Johan Cruyff Foundation en Triple Double. Prof. dr. Anneke Smelik (Radboud Universiteit) leidt het project ‘Crafting Wearables: de productie van modieuze technologie’ uit het onderzoeksprogramma Creatieve Industrie. Consortiumpartners zijn ArtEZ Hogeschool, Audax, Freedom of Creation, INNTEX, MODINT, Philips, RUN, Solar Fiber, Textiel Museum Tilburg, TU/e, XSENS.

Comments are closed.