Roeiers op weg naar Rio met Google Glass

Nederlandse roeiers zijn in hun voorbereidingen op de Olympische Spelen van Rio in 2016 te herkennen aan een noviteit: zij sporten met een speciale oranje bril op hun hoofd, waarin een applicatie voor Google Glass is verwerkt. Aan de binnenkant van hun bril zien de roeiers nu direct hun slagtempo terug, de snelheid, de verstreken tijd en de geroeide afstand. Zo kunnen ze gerichter en efficiënter trainen.

Op initiatief van NOC*NSF hebben Ordina en de Faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam voor het topsportprogramma van de Koninklijke Nederlandse Roeibond (KNRB), met financiële steun van technologiestichting STW, deze applicatie ontwikkeld voor Google Glass. De applicatie is een vervolg op het InnoSportNL-project RoeiCoachCockpit (RCC), waarbij de meetapparatuur voor een roeiboot is ontwikkeld die tijdens het roeien data genereert over onder meer snelheid, slagritme en vermogen op de riemen. ICT-dienstverlener Ordina heeft de software ontwikkeld voor Google Glass en maakt de koppeling met de RCC. Met behulp van de Google Glass-applicatie worden de belangrijkste gegevens direct teruggekoppeld aan de sporter die zijn normale roeihouding kan behouden. Met de geprojecteerde parameters kan de roeier tijdens de training zijn prestaties monitoren en zo het trainingsproces optimaliseren. De applicatie is ontwikkeld met het oog op de voorbereidingen op de Olympische Spelen van 2016 die plaatsvinden in Rio de Janeiro in Brazilië. Wel zal de applicatie al uitvoerig getest worden in aanloop naar het WK Roeien, dat van 24 tot en met 31 augustus op de Bosbaan in Amsterdam wordt gehouden.

Technologiestichting STW heeft het project financieel mogelijk gemaakt. De applicatie zal ook gebruikt gaan worden in het STW project “Optimalisatie van voortstuwing door en over water”, dat één van de 25 gehonoreerde projecten is in het Onderzoeksprogramma Sport dat in 2013 van start is gegaan.

NOC*NSF – We winnen veel met sport
Wij dromen van een Nederland waarin iedereen geniet van sport. Want sport is passie, sport verbroedert en sport is gezond. Sport haalt het beste in mensen naar boven, zorgt voor vriendschap en voor respect. Ons doel is te zorgen dat iedereen doet aan, geniet van, en wint door sport. Dat doen we door voor optimale sportomstandigheden te zorgen voor iedereen in Nederland, via de strategie van meedoen en winnen. Winnen betekent excelleren in sport, medailles halen, maar ook onderzoek doen, mensen stimuleren iedere dag een beetje beter te worden, sport inzetten om obesitas tegen te gaan, Nederland veiliger en socialer maken. NOC*NSF is van en voor de sport in Nederland en is als Olympisch comité verantwoordelijk voor de uitzending van Nederlandse Olympische en Paralympische teams. Zie ook www.nocnsf.nl.

Over Ordina
Ordina is de grootste, onafhankelijke ICT-dienstverlener in de Benelux. Wij bedenken, bouwen en beheren ICT-toepassingen voor organisaties bij de overheid, in de financiële dienstverlening, de industrie en de zorg. Wij streven naar ICT die mensen écht verder helpt. ICT die er toe doet en die tot stand is gekomen zonder verspilling van middelen. Dat doen wij door samen met onze klanten duurzaam te innoveren. Ordina is opgericht in 1973. Het aandeel is sinds 1987 genoteerd aan NYSE Euronext Amsterdam en maakt deel uit van de Smallcap Index (AScX). In 2013 behaalde Ordina een omzet van EUR 377 miljoen. Meer informatie is beschikbaar op www.ordina.com.

Over Faculteit Bewegingswetenschappen Vrije Universiteit Amsterdam
Op de Faculteit Bewegingswetenschappen van de VU verrichten sportwetenschappers uitmuntend onderzoek naar het menselijk bewegen waarbij er geregeld bijzondere uitvindingen worden gedaan. Voorbeelden zijn de klapschaats, die de schaatssport voorgoed veranderde, maar ook de C-mill en de SuperSeat. De C-mill is een innovatieve revalidatieloopband voor het trainen en evalueren van loopvaardigheid. De SuperSeat – een eenvoudige aanpassing van het roeibankje – stelt roeiers in staat significant meer vermogen te leveren en daarmee een betere sportprestatie neer te zetten. Ieder jaar leidt de VU enige honderden bewegingswetenschappers op. Zij houden zich bezig met innovatieve projecten, zoals de Velox 3, een supersnelle fiets waarmee het wereldrecord ‘snelste persoon in een mens-aangedreven voertuig (human powered vehicle)’ in 2012 werd verbeterd. Zie ook www.fbw.vu.nl/nl/index.asp.

Over STW
STW realiseert kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers. Dat doet zij door excellent technisch-wetenschappelijk onderzoek te financieren en bij elk project onderzoekers en gebruikers letterlijk bij elkaar te brengen. In 2013 bedroeg het budget van STW 101 miljoen euro, waarvan € 55 miljoen komt van NWO en € 22 miljoen van het ministerie van Economische Zaken. STW vormt het gebied Technische Wetenschappen van Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Lees het artikel in de Volkskrant.
Lees het artikel op de website van RTLZ.
Lees het artikel in Sport Knowhow XL.

Comments are closed.