Slapen is heilig voor Olympische sporters

Slapen is de beste manier om het lichaam te laten herstellen, is de heilige overtuiging van slaapdeskundigen. Maar doe maar eens een oog dicht als je dag daarna de wedstrijd van je leven moet schaatsen.

Volgens slaapdeskundige en onderzoeker in het project ‘Optimizing sleep to improve performance in elite athletes’ Arne Nieuwenhuys slapen sporters minder goed dan ‘gewone’ mensen. “Door de spanning komen sporters vaak moeilijk in slaap. En als ze wakker worden gedurende de nacht, gaan ze liggen malen.”

Weg naar succes
Goed slapen is de weg naar succes. Overigens betekent een slechte nacht niet per definitie een kansloze wedstrijd.

Volgens Nieuwenhuys moet je slapen niet verwarren met rusten: “Het allerbeste is diep slapen. Dan kan het lichaam zich het beste weer herstellen en het brein alle informatie opslaan.”

Maar wat als schaapjes tellen of een slaapmutsje niet werken om de slaap te vatten. Rust en regelmaat zijn heel belangrijk, stelt slaapdeskundige Nieuwenhuys. Dat sommige sporters hun spullen van thuis meenemen, vindt hij dan ook niet gek. “Een vertrouwde omgeving helpt om in slaap te vallen.”

Wat ook helpt, is je gedachten op papier zetten. “Dan ben je het kwijt en heb je er ’s nachts geen last meer van.”

EditieNL besteedde vorige week aandacht aan dit onderwerp. Bekijk hier het item >>

Comments are closed.