De kracht van kracht

kracht van kracht

Gill ten Hoor van de Universiteit Maastricht promoveerde op 7 juli 2017 op het project De kracht van kracht dat door het Onderzoeksprogramma Sport wordt gefinancierd. In het onderzoek gebruikte hij en zijn collega’s onderzoekers het gegeven dat mensen met overgewicht niet alleen meer vetweefsel, maar ook meer spierweefsel en dus meer spierkracht hebben. Ze bedachten een nieuwe benadering om gezond leven te stimuleren.

Volgens Ten Hoor ligt de focus vaak te veel op afvallen. In zijn proefschrift pleit hij voor een andere benadering: krachttraining en motiverende lessen in de eerste klassen van het mbo/havo. ‘Belangrijk is dat de verhouding tussen spiermassa en vet verbetert en dat kan juist in deze levensfase waarin jongeren nog in de groei zijn, ook bereikt worden bij een gelijkblijvend gewicht. Jongeren met overgewicht hebben niet alleen meer vetmassa maar meestal ook meer spiermassa dan leeftijdsgenoten met normaal gewicht. Ze zijn sterker. Dat betekent dat ze met krachttraining beter presteren dan anderen. En we weten uit de psychologie dat als je ergens goed in bent, dat motiverend werkt.’

Uit zijn onderzoek bleek dat jongeren die meededen na afloop betere lichaamssamenstelling hadden en ze bewogen meer buiten schooltijd. Ten Hoor beveelt aan om krachttraining structureel op te nemen in de gymlessen.

Comments are closed.