ZonMw parel voor Versterk je enkel: blessurepreventie met toegankelijke tools

Evert Verhagen ontvangt ZonMw Parel

Zo’n 187 miljoen euro per jaar, dat zijn de maatschappelijke kosten van enkelblessures in Nederland. Daarom is effectieve preventie van groot belang. Het project Versterk je Enkel van het Onderzoekprogramma Sport draagt hier met twee toegankelijke tools aan bij. Voor dat resultaat ontving projectleider Evert Verhagen van het VUmc op 3 november 2016 een ZonMw-parel tijdens het symposium Sportblessurepreventie in Amsterdam.

Met ongeveer 480 duizend gevallen per jaar is lateraal enkelbandletsel (een blessure aan de buitenste banden) een van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. Het risico op herhaald letsel is bovendien groot. Een achtweeks trainingsprogramma vermindert dit risico, maar alleen als een sporter tenminste driekwart van het programma uitvoert. Om de therapietrouw te bevorderen is de Versterk je Enkel-uitvouwkaart gemaakt, met daarop de oefeningen. Die zijn ook opgenomen in een gelijknamige app, met als speciaal onderdeel korte instructiefilmpjes. Uit onderzoek blijkt nu dat beide tools effectief de therapietrouw vergroten.

Praktijk nauw betrokken
In het onderzoek zelf, bij de verspreiding van de onderzoeksresultaten en bij de beoogde implementatie van de tools, is een consortium van relevante partners nauw betrokken. Zij vertegenwoordigen de wetenschap, de (para)medische behandelaars van enkelblessures (huisarts, fysiotherapeut, sportfysiotherapeut en sportarts), de sportwereld en de zorgverzekeraars. De strategie voor de implementatie ligt inmiddels klaar. Die gaat van start zodra de resultaten over de effectiviteit op langere termijn beschikbaar zijn. Intussen zijn zowel de app als de uitvouwkaart al wel beschikbaar voor de praktijk.

Wat is een Parelproject?
De Parel is een prijs die enkele malen per jaar wordt uitgereikt aan ZonMw-projecten die als voorbeeld en inspiratie kunnen gelden voor de honderden projecten die jaarlijks van ZonMw subsidie ontvangen. De parels van ZonMw zijn de projecten die extra opvallen. Een ZonMw-parel sluit aan bij een actuele ontwikkeling in de gezondheidszorg, er is vaak sprake van samenwerking met verschillende partijen, de resultaten springen in het oog en zijn goed te implementeren in de praktijk.

Meer informatie

Comments are closed.