Nieuwe projecten van start voor preventie van sportblessures

ZonMw kent voor een totaalbedrag van 1,2 miljoen euro subsidie toe aan zeven nieuwe projecten. In de projecten wordt gewerkt aan het verbeteren van preventie van veelvoorkomende sportblessures.

Om dat te bereiken worden interventies (door)ontwikkeld en geïmplementeerd en beschikbaar gesteld op het Kennisportaal van het Kenniscentrum Sport.

Het gaat om:

  1. Like2Run: preventing injuries in runners with Evidence-Based tailored online advice: a randomized controlled trial.
  2. Het effect van een Bounding exercise programma ter voorkoming van hamstringblessures bij amateurvoetballers: een beter alternatief voor de effectieve Nordic Hamstring Exercise qua compliance?
  3. “Take a mental break!”: Een interventieonderzoek naar het bevorderen van cognitief en emotioneel herstel om hardloopblessures te voorkomen.
  4. Acute enkelblessures bij voetballende meisjes: het preventieve effect van een voetbal-enkelbrace.
  5. Ontwikkeling en evaluatie van het Nevobo programma ter preventie van volleybalblessures.
  6. Blessurepreventie in het tennis: ontwikkeling en evaluatie van KNLTB TennisReady. De tennisser serveert, corrigeert, dicteert en implementeert!
  7. Een goed begin start met advies op maat: de ontwikkeling en erkenning van de Advies-op-maat tool in de Kennisportal van het Kenniscentrum Sport.

Deze projecten worden gefinancierd vanuit het programma Sportblessurepreventie. Het totale subsidiebedrag uit het programma wordt aangevuld met 800.000 euro uit eigen bijdrage en cofinanciering van de aanvragers. De interventies worden beschikbaar gesteld aan het Kennisportaal van het Kenniscentrum Sport.

Start en looptijd

De projecten starten uiterlijk in 1 april 2016. Met een looptijd van maximaal 24 maanden, worden begin 2018 de eerste resultaten verwacht.

Het programma

In de afgelopen jaren is het aantal sportblessures harder gestegen dan de beweegdeelname. Het percentage sporters dat geblesseerd is geraakt is gestegen van 29% in 2007 tot 38% in 2014. Daarom heeft het minister van VWS ZonMw verzocht om invulling te geven aan een meerjarig programma dat gericht is op de preventie van sportblessures.
Met sport en wetenschap samen wordt ingezet op (door)ontwikkeling en implementatie van interventies gericht op het verlagen van het aantal nieuwe sportblessures, het verminderen van (sport)uitval door blessures en het vergroten van het positieve saldo tussen baten en kosten van sport en bewegen.

Meer informatie

Comments are closed.