Kick off bijeenkomst ‘maatschappelijk impact vrouwenvoetbal’

Dinsdag 5 november is in het Kyocera stadion Den Haag het officiele startschot gegeven voor het project ‘van voetbalvrouwen naar vrouwenvoetbal’. Projectleider en ex-profvoetbalster Martine Prange presenteerde haar plannen en verwachtingen van het onderzoek naar de maatschappelijke impact van het meidenvoetbal. En dat komt precies op een goed moment, want vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Ook in Nederland.

Het onderzoek ‘Van voetbalvrouwen tot vrouwenvoetbal’ richt zich op de professionalisering van het vrouwenvoetbal én de invloed die het heeft op emancipatie en integratie van meisjes. De rol van de (nieuwe) media wordt ook meegenomen in het onderzoek. Volgens Prange, onderzoekster aan de Leidse universiteit, wordt er sinds de professionalisering heel anders gekeken naar het vrouwenvoetbal: ‘Ik moest mij nog verantwoorden toen ik ging voetballen. Daar werd vreemd tegenaan gekeken. Nu vinden mensen het heel normaal.’

Kinderschoenen

Toch is er nog een groot verschil tussen mannen- en vrouwenvoetbal. ‘Het vrouwenvoetbal staat nog in de kinderschoenen. Maar over tien jaar zal dat anders zijn.’Prange denkt dat de media daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. ‘Alles draait om het mannenvoetbal. Maar als ik de vrouwen van ADO Den Haag en Ajax dinsdag zie voetballen (3-3). Dan zie ik een hele leuke wedstrijd met zes doelpunten.’

Europese top

Ze verwacht dat de aandacht voor het vrouwenvoetbal langzaam zal groeien. ‘Als ik kijk naar de vrouwen van FC Twente, dan draaien die over een paar jaar mee in de Europese top. Dan komt die aandacht vanzelf.’

Bekijk hier een item van TV West over de start van dit project >>

Comments are closed.