De bruikbaarheid van E-Exercise

Veenhof_universiteiten_metfotoVoor patiënten met knie en heup artrose is bewegen niet alleen goed voor hun algemene gezondheid, maar ook voor het voorkomen en verminderen van beperkingen in het dagelijks leven. Een deel van de patiënten met artrose is, als gevolg van de artrose klachten, geneigd om fysieke activiteit te vermijden. De fysiotherapeut kan deze patiënten begeleiden bij het stap-voor-stap verhogen van de lichamelijke activiteit. Gezien het hoge aantal patiënten met artrose aan heup en/ of knie is hierbij voorkeur voor een relatief goedkope beweeginterventie.

Een combinatie van een face-to-face fysiotherapie met een digitale interventie (genaamd e-Exercise) lijkt een goedkope en efficiënte vorm om lichamelijke activiteit bij patiënten met knie enTilbUni_logo_bb heup artrose te bevorderen. Momenteel bestaan dergelijke initiatieven echter niet voor patiënten met artrose. Het huidige onderzoek is verdeeld over verschillende fasen. In de voorbereidende fase is het e-Exercise protocol ontwikkeld op basis van literatuur en focusgroepen met patiënten en fysiotherapeuten. Vervolgens is er een pilotstudie uitgevoerd om de toepasbaarheid van e-Exercise in kaart te brengen en e-Exercise aan te kunnen passen aan de wensen van de fysiotherapeut en patiënt.

De verbeterde versie van e-Exercise wordt momenteel op (kosten)-effectiviteit onderzocht. Er doen 240 fysiotherapeuten aan het onderzoek mee. Het streven is om minimaal 200 patiënten met artrose van heup of knie te includeren, waarbij een vergelijking wordt gemaakt tussen e-Exercise en reguliere fysiotherapiebehandelingen. Uitkomstmaten zijn onder andere lichamelijke activiteit en fysiek functioneren. Er worden metingen verricht bij aanvang van de studie en na 3 en 12 maanden. Na afloop worden interviews gehouden over de toepasbaarheid van e-Exercise bij artrose patiënten en andere chronische aandoeningen. Ook wordt geïnventariseerd op welke manier e-Exercise toepasbaar is volgens fysiotherapeuten en zorgverzekeraars.
Tenslotte wordt er een implementatieplan gemaakt en aanbevelingen om e-Exercise in de praktijk in te zetten.

Projectleider: prof. dr. C. Veenhof (UMC Utrecht)

Hoofdaanvrager: prof. dr. D.H. Bakker (Tilburg University)

Mede-aanvrager: dr. D. Bossen (NIVEL)

Promovendus: drs. C.J.J. Kloek (Tilburg University)

Beoogde einddatum van dit project is 1 april 2017.

Uitgelicht:
Bekijk de nieuwsbrief van 26 februari 2016
Bekijk de nieuwsbrief van 9 oktober 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 10 augustus 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 2 juli 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 18 mei 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 15 april 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 17 maart 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 2 maart 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 28 januari 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 15 januari 2015
Bekijk de nieuwsbrief van 18 december 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 2 december 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 18 november 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 3 november 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 16 oktober 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 3 oktober 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 18 september 2014
Bekijk de nieuwsbrief van 5 september 2014

CONSORTIUMPARTNERS:

Veenhof